2009-04-19

Orrspel

Den längtan som yttrades i förra inlägget blev inte långvarig. På lördag e.m. åkte jag och far iväg för att hitta en spelplats. Orrar verkar vara traditionsbundna för vi hittade fjädrar och dun vid samma skogstjärn som vid besökte för ca 10 år sedan.
Efter en mycket lätt övertalning fick vi med oss svågern också. Klockan 03 bylsade vi på oss kläder, fika, packning och ficklampor. Efter en timme var vi på plats och hade krupit in i tältet och endast minuter senare landade ett tiotal orrar på isen och började spela. Det var fortfarande väldigt skymt och de blev inte långvariga, något måste ha skrämt iväg dem.

Vi slumrar en timme och jag väcks av ett par kanadagäss som landar på isen. Solen börjar sakta kika fram.


Luften kokar av kuttrandet och med jämna mellanrum flikas ett "tshhoooish" in. De är tillbaka!


Jag måste säga att orrtupparna har en rätt lustig "pose" där de stegar fram med vingarna utspända. Tydligen är det det skitfräckt, orrhönorna kärar ner sig totalt.

Som mest spelar ett 15-tal orrar. Hönorna satt inledningsvis och tryckte i någon grantopp men plötsligt landar 8-9 stycken på isen, mitt bland orrtupparna. Tupparna gjorde sitt yttersta och kuttrandet blev än mer intensivt.

Vi blev inte riktigt kloka på spelreglerna, men det finns någon typ av duell som går ut på att tupparna sakta promenerar mot varandra samtidigt som de bröstar upp sig så mycket som bara går.

Att flaxa lite med vingarna kan ge ett visst övertag verkar det som. ;)
300mm-objektivet är pressat till sitt yttersta och beskärningen i photoshop ger allt annat än vackra bilder. Nästa gång placerar vi tältet ännu närmare!

Vi sover ett tag till och det har lugnat ner sig en aning nu, Danne spanar ut genom tältet för att konstatera att dagens konsert är slut Varmt kaffe/te/choklad och mackor gör gott när morgonbrisen kommer.

Tältet är nästan helt osynligt, åtminstone tyckte orrarna det. Eller så var de för självupptagna för att märka oss.

Dags att riva tältet och packa ihop.

En upplevelse rikare knatar vi hemåt. Orrarna spelar för hönorna även nästa natt, men då utan publik.

3 kommentarer:

liten syster sa...

FUSK!!! Jag ville ju också jue! *gormar så lillasystrigt jag bara kan*

mamsen sa...

Jag blir också lite sugen på att uppleva orrspel igen. Kanske får jag ett ryck och skippar den bekväma sängen för en natt i tält med gubben.

AKO sa...

Vad kul att du delar med dig! Den som ändå hade 300 mm att tillgå på kameran, min längsta brännvid är 100 mm. :(