2011-09-21

havrebröd med lingondricka

Havrebröd i långpanna, 200 grader.
4 dl havregrym
3 dl grahamsmjöl
4 dl vetemjöl
1 paket torrjäst
2 msk smör
½ dl sirap
1½ tsk salt
5 dl ljummet vatten
(extra krydda, ex anis)

- Blanda torrjästen med ca 1 dl av vetemjölet. 
- Häll smör, sirap och salt i en degbunke. Häll på vattnet som är varmare än fingervarmt.
- Blanda ner mjöl och havregryn och rör om ordentligt. 
- Arbeta ihop degen i bunken och häll ut den i en långpanna.
- Platta ut degen med mjölade händer så att den täcker hela plåten och blir jämntjock.
- Skåra degen i rutor med en vass kniv, ca 15 st.
-  Låt degen jäsa övertäckt i 30-40 min.
- Grädda i 20 min. 

Snabbt och smidigt bröd som sköter sig själv. Extra plus att det är torrjäst, då kan man ha det hemma och baka när andan faller på :)

1 kommentar:

Elina och co sa...

Jo tack, det smakade riktigt bra! Serverade det till potatis och purjo-soppa idag, tack för tipset!!