2010-02-28

familjen

Förutom att man ser ungefär exakt hur många dubbelhakor jag samlat på mej under dessa 9 månader så tycker jag om den här bilden väldigt väldigt mycket. Så då räcker det att 2/3 av familjen ser bra ut :)

2010-02-26

Bekymmerslös

Hur kan en katt som hittat på så mycket rackartyg under en dag vara så söt?

balettakademien, here I come!

"Smidig och graciös. Lättfotad och tyngdlös. Välbalanserad och rörlig."
Kanske inte, men om nu puppan ska stanna där inne ett tag till så får jag väl intala mej det iaf.
Fake it til' you make it.

Nä, skämt åsido...jag mår väldigt bra. Enda sovställningen jag inte fixar är magläge, jag kissar 1 gång/natt, kan sätta mej på golvet (OCH ta mej upp) om jag skulle vilja, ta en timmes promenad utan problem, jag sover bra även om jag har lite svårt att somna ibland och jag kan äta vad jag vill utan att få halsbränna. Har det med andra ord riktigt bra fortfarande. Haha, låter som att det är typ 3 månader kvar å fortfarande skulle kunna vända.

Sa till Jonas för nån dag sen att det kändes närmare å mer verkligt när det va 10 dagar kvar än nu när det bara är 2. Nu har det liksom gått över mitt förstånd tror jag, det är lite ogreppbart. Jag gjorde nästa veckas matsedel igår precis som om det va vilken vecka som helst. Jag ska luncha med en kompis "framöver" som om jag kommer kunna välja å vraka på datum. Ni ser ju, jag har ju inte fattat alls. Snälla, försöker jag planera nått med nån, påminn mej att jag ska ha (eller redan har) barn om några dagar så jag inte blir helt förskräckt när det väl kör igång. Jag pratade med Jonas om helgens å nästa veckas planer för nån dag sen men han va irriterande passiv i diskussionen. Kom bara med ett "vi får väl se". Såklart (!) tände jag ju till å undrade vad han menade med det. Jamen, svarade han, vi ska ju barn.

Juuuuuust ja...

2010-02-22

köldknäpp

Det har varit riktig svinvinter några dagar. Kylan är helt okej, men när det ska blåsa å yra då hare gått för långt. Regn har jag inget emot. Inte snöfall heller. Men när nederbörd kombineras med blåst så blir jag tvär. Ja, rent av sur. Fast jag kan ju inte göra nått åt det alls, bara gå runt där ute å fortsätta va arg. Har idag varit på stan å köpt schampo å balsam. Det slank även ner en chailatte från Barista. Jag rekommenderar den å det varmaste. Den som är osäker får gärna följa mej dit å uppleva en med mej :)

Annars äre lugna gatan här. På onsdagnatt går den årliga bokrean av stapeln och gissa vilka som ska hänga på låset till åkerbloms kl 00.00?? Jag å raringen såklart! Detta sker helt enligt traditionen såklart, men i år är även en baktanke involverad. Det ingår nämligen som en del av min "få-puppan-å-komma-ut"-operation. Jag bokar in en massa saker med förhoppningen att väcka puppans illgärs (det bara måste finnas en sån gen i puppan!) å så kommer den ut! Smart va? Barnmorskan bokade idag in våran nästa träff, 5 mars!!! Hon tror på fullaste allvar att jag kommer gå över 5 dagar (minst, såg jag på hennes ansiktsuttryck). Icket, tänkte jag, å nu ska jag alltså försöka bevisa det också. Lika bra å sätta igång på en gång ifall puppan är lika trögstartad som jag.

2010-02-20

Skywatch

Med inspiration från AKOs fredagsbilder tänkte jag lägga upp några egna "Skywatch"-bilder som jag samlat på mig. Även om jag fascinerats av himlen och tänkt tanken tidigare så kommer det inte bli någon regelbunden syssla, så skapa inga förväntningar.

Först ut, några ensamma molnstrimmor över södra Manhattan. Om vi inte stannat upp vid övergångsstället hade vi nog missat det. Ibland gäller det att se upp, bokstavligt talat alltså.


Befinner man sig i norr kan himlen se ut såhär kl.12:45 en dag i slutet av December. Jag vet inte om det bara var psykologiskt, men det lilla solljuset som trängde fram gjorde faktiskt att de -26 graderna kändes lite varmare.


Himlen finns även på natten, även om den är väldigt svart ibland. Tar man sig ut från stadens ljus kan man se häftiga saker, som här, norrsken sett från Hamptjärnsstugan. Åska har ju skrämt människor genom tiderna. Undra vad jordens befolkning tänkte om norrsken innan vetenskapsmännen kom med i bilden...?

2010-02-19

en bukett tulpaner

Ja, det fick jag av Jonas för ett tag sen, bara för att han älskar mej. Det va en sjukt bra anledning tycker jag! Nu har de tyvärr vissnat och ser ut ungefär som jag känner mej. Tror bestämt jag ska ta en varm dusch och byta kläder så kanske jag känner mej fräschare. En liten lur i soffan skulle nog inte heller göra saken värre. Ska bara handla först, en sån här rolig handling när man bara köper goda saker, chips å dricka å dipp å sånt mumsigt. Sen tänkte jag krafsa ihop några kakor att knapra på under melodifestivalen imorrn. Hoppas de blir goda för jag har aldrig testat det här receptet förut :)

2010-02-18

vackra tävraskogen



Helgen tillbringades hemma i Övikstrakterna, närmare bestämt Ultrå och Tävra. Eftersom det bor ett djur i Tävra passade det utmärkt med en riktig långpromenad i det underbara vädret. Jonas hade kamera och jag hade draghjälp, perfekt fördelat :)

Trots att Tävraskogen enligt utsago ska myllra av älg (och övriga animal) fick vi nöja oss med diverse spår i snön. Det kändes inte helt fel det heller om jag ska va riktigt ärlig. Känner mej inte riktigt redo för ett älgmöte med mina +16 kg, draghjälp eller inte!

Det underbara vädret kan skådas idag med, trots att det är kallt i luften. Hade en intensiv dag går med brödbak, pizzabak, tvättande och skrivbordsrensande så det hanns verkligen inte med nån promenad. Idag ska jag ta å masa mej in till stan för diverse småuppdrag. Förhoppningsvis blir det nedmontering av skrivbordet ikväll då Jonas kommer hem. Babyskyddet skulle inte må dåligt av att sättas fast i bilen heller, känns bättre å redan ha den på plats än att man (Jonas) måste göra det under, låt oss säga, lite mer kritiska förhållanden. Vagnen har jag bäddat idag. Puppan har fått en jättefin fäll av gammelmorfar T å gammelmormor H som passade alldeles ypperligt. Kommer att bli varmt å gosigt där inne när det blir aktuellt med promenader. 10 dagar kvar. Hör du det puppan??

2010-02-15

Rutberget

Nu är det väl ändå dags att jag får skriva ett inlägg här, Linda har alldeles för stort övertag! I lördags gjorde jag, min far och min svåger slag i saken och begav oss ut på en skidtur. Det ryktades att Rutberget strax nordväst om Örnsköldsvik bjöd på fin skidåkning. Med en temperatur på -13 tvekade vi en stund och väntade på att solen skulle stiga lite högre.
Efter första stigningen var inte kylan något problem längre. Tvärtom, värmen räckte och blev över. Visst, Rutberget är ett berg, det går ju inte att ta fel på. Men att vi skulle få drygt 200m stigning på 8km hade vi inte riktigt räknat med. Som tur var kom ju belöningen på hemvägen.
Vinterns ihärdiga snöfall hade förvandlat skogen till ett drömlandskap och kaffe/varm choklad intogs med stor njutning på toppen. Sen hann vi med en semla på vägen tillbaks också. =)





banankaka med chokladbitar


Banankaka med chokladbitar 175 grader, 30-40 min

75 g smör
2 ½ dl socker
2 msk mjölk
1/4 tsk salt
1 tsk vaniljsocker
2 ägg
2 mogna bananer
100 g blockchoklad
2 ½ dl vetemjöl
1 tsk bikarbonat

- Smält fettet i kastrull, låt svalna.
- Blanda det med socker, mjölk, salt och vaniljsocker.
- Dela äggen och blanda i gulorna (spara vitan!)
- Mosa bananerna och blanda ner dem i smeten.
- Hacka blockchokladen och blanda den med mjöl och bikarbonat. Häll ner i smeten och rör om.
- Vispa till sist vitorna till ett hårt skum och vänd ner i smeten.
- Häll smeten i smord form, grädda i 30-40 min. Kakan ska vara knappt klar i mitten för att bli riktigt saftig.
- Servera banankakan tillsammans med en klick grädde, lite glass eller bara ett kallt glas mjölk.

v.37+6

v. 37+6, alltså vecka 38.
13 dagar kvar. Det går inte riktigt att greppa. Förut skulle du komma om 9 månader, å nu bara om 2 veckor, 13 dagar. Imorrn går vi in i vecka 39. Vet inte riktigt hur du tänkt, vi har inte riktigt lärt oss förstå hela dej än, men du ska veta att vi försökt göra oss så förberedda som möjligt. Det finns blöjor, pyjamas, body, byxa å tröja, sockar, mössa å lite varmare kläder + overall om du skulle frysa på vägen hem. Vi ska snart montera fast din lilla bilstol i bilen så du behöver inte va orolig. Den är toppsäker. Hemma finns det gosiga fleecefiltar å en jättefin (å framförallt ourrullbar) skötdyna att ligga på (lugn, vi har olja till lilla stjärten också). Vi har bäddat din tulla med nytvättade Laban-sängkläder (å det finns massor med extra underlakan ifall det skulle hända olyckor!) När vi sen ska ut i finvädret har du en körklar, trafiksäker vagn med massa mjukt å varmt under, runt å på dej. Men bäst av allt, vi har längtat i över 9 månader efter dej så du har ett helt förråd med kärlek, pussar, kramar å mys som vi inte ens tagit fram än!

2010-02-12

- 19,6

Inatt har jag inte sovit nå vidare. Somnade vid 00, vaknade 03, somnade om strax efter 05 å skulle upp 07. Jag har under nattens vakna timmar noterat (med inte så lite irritation) att Jonas kört en kombo av udda snarkningar och nått avlägset afrikanskt klickspråk, att Curry bitit mej i armen (en snabbis försvarar han sej med!) å att mobilladdaren suttit å tjutit i vägguttaget bredvid sängen.

Varför skulle jag då upp 07 undrar du säkert. Jo, av alla dagar sen vi flyttade in här för typ tre år sen så är idag den andra gången jag bokat å ska använda den gemensamma grovtvättstugan. Idag ska det tvättas överkast, bäddmadrasser, filtar, mattor och soffkuddsöverdrag. Idag av alla dagar!! Kul också att det idag bestämde sej för att va just -19,6 så jag verkligen måste klä mej för att inte frysa ihjäl på vägen till tvättstugan. Det är iaf fint väder ute, solen är på väg upp å det hade inte suttit helt fel med en promenad med tanke på att jag sprängde fotblåsan igår. Tyvärr är jag ju både psykiskt och fysiskt bunden till denna grovtvättstuga så jag får fint hålla mej hemma. Tänkte att jag lika gärna kunde baka nått så det blir nog mormors fillimpa å kanske en banankaka om lusten håller i sej. Självklart ska jag försöka hinna med lite soffa å House också. Jag har börjat förlika mej med denne House. Eller så äre bara nått jag intalat mej för att jag behöver en ny mani i mitt liv.

2010-02-11

9 dagar

Idag har familjen Aronsson haft celebert besök minsann. Lilla Hilma är hela 9 dagar gammal å den färskaste bebisen jag nånsin sett och hållit i. Hon gnyr alldeles bedårande sött och verkar inte ha nå problem att lyftas åt höger å vänster över matbordet. Fattar ni att man blir otålig?? :)

GULLUNGE!

2010-02-10

förresten

Du missar väl inte att länklistan uppdaterats? Finns en massa bra länkar där för dej som är sugen på nya bloggtips.

denna dagen, ett liv

Ingen dag är den andra lik. Det är ju rätt skönt, variation piffar verkligen upp vardagen. Dagens kanske största variation stod puppan för. Själva statementet tycker jag är aningens svårtolkat. Äre en hint om att jag ätit för mycket eller? Känner att jag så fort tillfälle ges bör förklara sambandet mellan gravid och ökad hunger för tidigare nämnda puppa så det inte leder till missförstånd i framtiden. Strax före 14-tiden tog jag mej en långpromenad på ungefär 1 timme å 10 min. Jätteskönt! Vi hade underbart väder, solsken å ca -8 grader. När jag kom hem å tog av mej kängorna kände jag dock att långpromenaden inte varit 100% perfekt. Jag hade lyckats skaffa mej en lång å välplacerad blåsa på vänsterfoten. Blåsa till trots har jag linkat runt å gjort diverse viktiga å oviktiga saker för att slutligen fixa dagens middag, rotfruktssoppa. Storfavorit för både Jonas å mej. Det är nått speciellt med äkta husmanskost! Curry ville ju som vanligt inte alls gå ut, trots att han hela tiden hintar om det. Han är lite allmänt missnöjd å det syns ju inte minst på den där blicken han haft vilandes på mej i snart 1 timmes tid. Nog för att jag är van, men jag blev nästan lite psykisk på han sista 10 minuterna.

2010-02-08

en måndag

Upptäckte imorse när jag satt på toan och precis va färdig med det mest basala att vattnet var avstängt. En ynklig men dock tillräcklig toaspol va allt jag fick. Såklart va jag tvungen att testa handfatskranen. Bara spottande å fräsande. Insåg att det här kunde bli jobbigt. Gick till duschen å pillrade igång den med lillfingret. Inte ens fräs, bara dött. Blicken stelnade till och hjärnan skrek: KÖKET! Jag skyndade mej till köket, varför vet jag inte. Överlevnadsinstinkten vann över logiken, big time! När jag testat alla kranar å i huvudet skällt ut bostaden å alla kvartersvärdar som kan tänkas jobba i Umeå kommun lyckades jag ändå sansa mej å plocka fram my savior handspriten som alltid ligger i jobbarväskan. Hur skulle det gå med duschen jag skulle ta? Mitt hår såg ut som jag vet inte vad å jag luktade nog inte särskilt gott heller. Å borsta tänderna, var skulle jag göra det? Skulle ju bara till barnmorskan, på jobbet å socialisera å sen handla på maxi. Ingen fara, där kan jag ju vara smutsig å illaluktande. Å så fick det också bli. Ingen sa nått :)

I övrigt så hoppas jag att det droppar in lite nygamla läsare från min gamla blogg, som jag nån vecka för sent äntligen lyckats dirigera hit. Hej kära läsare!
Nu äre dags för middag å sen ska jag på stix/fika/mys hos Erika. Semla å biskvi. MUMS!

2010-02-03

jag å min katt

Det pågår ständigt en ojämn kamp mellan mej å min katt. Dagens utmaning låg i att påminna utekatten (som han tjatat till sej att få va) att han faktiskt är en utekatt. Termometern visar ynka -7,8 grader och jag menade att det var ett rimligt gradantal för en utekatt att vistas i, åtminstone någon timma. Jag kan förstå hans argument när det är -15 och liknande men det här liknar ju ingenting. Som katt har han ju den här inneboende ångesten med ute/inne-kampen så jag tänkte att sätter han sej vid dörren ska jag helt sonika lyfta ut han å på så sätt hjälpa han att komma över ångestkampen genom att jag väljer åt han. Vad jag inte visste var att detta nya initiativ från min sida skapade en ännu kraftigare ångest, nämligen ångesten över den förlorade viljan. Den visade sej även mycket påtagligt för mej som utomstående, mer specifikt som utfällda klor omsorgsfullt placerade i min hud och framförallt runt min aorta. I denna position tyckte han att vi nått samma nivå på ångeststegen så han passade mycket lämpligt på att förhandla om det här med utekatt/innekatt. What to do? Nu sitter han vid matskålen, glatt knaprandes på sina fula hårdkulor. Resten av dagen kommer han gå under benämningen tönten. Å nåde han om han så mycket som piper ett ord om spring i benen.

v.36+2

"Barnet är nu cirka 47 cm långt och väger runt 2,7 kg. En del barn är inte större än så här när dom föds, andra bebisar kan väga så mycket som 2 kg + mer. Barnet är såpass stort nu att det inte finns plats att vända sig längre. Kroppen är knubbig och hjärnans aktiviteter blir mer och mer organiserade och medvetandet är väl etablerat. Ögonrörelserna är koordinerade och synen förbättras. "
- niomanader.se

2010-02-02